Høytider er perfekte for kos! I år har jeg bestemt meg til å glemme alle unnskyldninger og kose meg med søtsaker, god mat og drikke, late og sene kvelder med venner og familie.

Men samtidig er det er litt  hvordan å tenke på hvordan denne kosen tar meg igjen, år etter år. I år som i fjor kommer jeg helt sikkert til å lese overskrifter som «Hvordan spise sunt i Julen» eller «Tren vekk julekosen»! Som om artikler med sånne overskrifter kommer med en eller annen hemmelighet jeg ikke visste om!

Det de fleste overskriftene ikke forteller oss er at både du og jeg allerede vet hvordan vi skal leve sunt. Selv om det er høytid med mange fristelser som ikke er så sunne å innta i store mengder, vet vi hvordan vi skal forholde oss til dem. Vi vet det allerede fordi vi har spist sunt lenge før dagene med fråtsingen starter. Vi har spist sunt, vi har beveget oss nok, drukket vann istedet for saft og trent flere ganger i uka.

Når jeg tenker meg om så har vi egentlig de samme fristelsene året rundt, og vi er nødt til å forholde oss til dem på en eller annen måte. Det som er forskjellen nå er at de er litt mer konsentrerte i denne korte perioden.

Så derfor ønsker jeg å dele noen tips, som etter min erfaring er enkle og som oftest funker. Noen av tipsene kjenner du sikkert fra før, mens andre blir kanskje en ny tilnærming til noe du mislyktes med tidligere. Uansett så kommer forhåpentligvis tipsene til sin nytte når alle fristelser dukker opp på bordet😉

  1. Få mest mulig ut av hver munnfull

Mindfull spising betyr ikke at du må gi opp dine Julefavoritter. Mindfull spising dreier seg om å nyte hver bit du tar, om å ta deg god tid ved middagsbordet og kose deg med maten som du får en gang i året. Når vi spiser saktere, har vi en tendens til å spise mindre.

  1. Beveg deg hver dag

Om du ikke klarer å følge dine vanlige treningsrutiner i Julen, gjør ihvertfall det du får til. Kom deg ut og gå en tur i stedet for å løpe de kilometerne du er vant med. Reduser treningstiden fra en time til en halv time. Det at du vet at det ikke kommer til å ta lang tid vil kanskje hjelpe deg å komme i gang.

Gå ut og lek med barna/barnebarna/nabobarna hvis du ikke orker å trene.

  1. Slapp av

Ferie burnout er veldig vanlig. Når du først tillater deg til å stoppe opp dukker den kjipe forkjølelsen som vanlig opp! Eller så kjenner du kanskje på utmattelsen som du ikke har hatt tid til å kjenne etter før nå.

Hvile er som en skikkelig «face-lift»! Eneste forskjellen fra face liften er at den er gratis ,og krever bare at du bremser ned litt.

Sov, mediter, les bøker, gjør rolig yoga og legg vekk alle «to do» lister.

  1. Vis litt kjærlighet

Det er synlig når du føler deg bra! Derfor bør du ta godt vare på deg selv og vise at du er glad i deg selv.

Gjør ting du liker og unn deg det lille ekstra. Det fortjener du!

For når du tar vare på deg selv får du også mer overskudd for andre. Og det kan dem kjenne på ved at de får din fulle oppmerksomhet og kjærlighet. Bare når du er uthvilt og har nok overskudd er det mulig å gi litt av det overskuddet. Være mer tilstede for deg selv og andre rundt deg.