Forestill deg at du kommer hjem etter en skikkelig shoppingtur med posene fulle. Du har brukt flere tusener kroner og en av de største utgiftene var et par sko som du bare ikke kunne la være å kjøpe. Du kjenner litt på den dårlige samvittigheten, men sier til deg selv at dette har du fortjent! Lenge siden sist du har handlet noe til deg selv og pengene må jo brukes på noe! Mens du pakker ut varene får du en uskyldig kommentar fra partneren hvor han/hun kommenterer at disse skoene må ha kostet en formue…og før du i det hele tatt har hørt ordentlig på det som ble sagt, hører du deg selv si: » Neida, disse kjøpte jeg på salg, de var til halvpris. Skikkelig bra deal!» Du merker den ubehagelige følelsen av å ikke fortelle sannheten og tenker «Hvorfor kunne jeg ikke bare si sånn som det er?»

Høres det kjent ut?

Ikke fortvil, vi gjør dette alle sammen i en eller annen form. Vi sier at vi er opptatt med noe når vi får invitasjon fra en venn eller venninne, vi avlyser middag med unnskyldning om at noe kom i veien og den virkelige grunnen var at vi egentlig bare hadde lyst til å være hjemme og slappe av. Vi sier at vi har brukt mindre penger på noe enn det vi egentlig har gjort fordi vi har dårlig samvittighet overfor oss selv eller andre, og vi håper på at ved å ikke si sannheten vil det gjøre den dårlige samvittigheten litt mindre dårlig. Eksemplene er mange og alt dette kan høres ut som små «hvite løgner», som ikke gjør mye skade, men som i lengden gjør noe med oss.

Hvorfor er det så vanskelig å fortelle sannheten?

Hver gang du ikke snakker fra ditt hjerte og respekterer din sannhet, svikter du en liten bit av deg selv. Integriteten din blir litt mindre robust for hver gang. Hvordan kan du egentlig stole på deg selv når du må finne unnskyldninger overfor andre, eller si små hvite løgner? Og hvorfor er det så vanskelig å fortelle sannheten?

Fra vi var små har vi blitt formet av våre foreldre og omgivelsene. Vi har blitt lært opp at det er viktig å tilpasse seg andre og at enkelte ting er ikke greit å si rett ut fordi det bare passer seg ikke. Samfunnet vi lever i har skrevne og uskrevne normer som regulerer det meste i livene våre. I tillegg til dette så er vi mennesker flokkdyr og vi ønsker helst å bli en del av flokken uansett prisen vi må betale for det. Vi liker ikke å skille oss ut for da risikerer vi å bli utstøtt av flokken. Så da velger vi heller å unnlatte å si vår sannhet enn å ende opp alene og utstøtt.

Det å snakke sant er som oftest sterkt forbundet med selvtillit og en god selvfølelse. Står du ikke støtt i deg selv og din sannhet, så er det heller ikke lett å fortelle sannhet til andre. Har du ikke en sterk integritet kan det være utfordrende å ytre seg med selvtillit.

Selvtillit er en muskel som kan trenes opp. For eksempel kan det å si sannhet til deg selv være første steget på veien. Hver gang du er på vei til å si en hvit løgn til deg selv eller pakke ting i et pent papir med sløyfe på, stopp opp, ta en god dyp innpust og si sannheten høyt for deg selv. Kjenn innover, lytt til kroppen og gjenta sannheten en gang til høyt til deg selv. Etterhvert kan du begynne å utvide  det til også å gjelde andre.

Satya

I Yogasutras, som er grunnteksten til yoga (yoga filosofi), er Satya en del av de åtte lemmene i yoga, og inngår i Yamas. Satya betyr å være sann og konsistent med virkeligheten i forhold til våre tanker, handlinger og tale. Det fine med Satya er at når du begynner å dele din sannhet fra et ærlig og mykt sted inni deg vil den også være godt mottatt i relasjoner med andre. Du kan starte med «små sannheter» som vil gi deg frihet og styrke til at du etterhvert også tør å dele større sannheter. Etterhvert som du fortsetter vil du kjenne på mer trygghet noe som vil bidra til at du bedre lytter til dine egne behov. Samtidig vil du også øve på å motta sannhet fra andre rundt deg med mer åpenhet og mindre dømmende.

Satya skaper harmoni. De som ikke er klare for å høre din sannhet og akseptere deg sånn som du er, vil etterhvert finne sin vei. Og det er helt greit, relasjoner endres med tiden og nye vil komme din vei. Men en ting er viktig at du husker på og det er at alt starter med deg. Din vilje å snakke din sannhet vil også oppmuntre andre til å være ærlige med deg, og det finnes ikke noe finere en det❤️ Er du ikke enig?