Gode nyheter for deg som sliter med hodevondt og migrene!
Ifølge den nyeste forskningen kan yoga bidra med til å redusere hyppigheten og styrken på migrenenafall!
Den tredje mest utbredte sykdommen i verden
Ifølge studiet publisert i bladet Neurology kan regelmessig yogapraksis i kombinasjon med medisiner bidra til å redusere hyppigheten og smertestyrke.
Migrene er den tredje mest utbredte og den sjette mest smertefulle sykdommen i verden, og den rammer mer en milliard mennesker i verden. Så hvis du er så uheldig for å ha migrene, er kanskje en liten trøst at du er langt fra alene om det!
Denne neurologiske sykdommen har ved siden av hodevondt symptomer som kvalme, oppkast, synsforstyrrelser, lys og lyd ømfintlighet, svimmelhet, osv.
Mennesker som sliter med migrene kan ofte ved siden av smerte bli rammet av humørsvingninger og psykiske utfordringer. Her kan yoga med sine rolige, varsomme bevegelser hjelpe med stressreduksjon.
Jeg har opplevd perioder med mye hodevondt på grunn av anemi da jeg var 18-19 år gammel og senere på grunn av en autoimmun sykdom. Det var slitsomme og hemmende perioder av livet mitt. Uansett så er jeg ikke i tvil om at migrene anfall er mye verre og er noe som må oppleves for å forstå. Jeg kjenner flere som sliter med migrene og det er ikke rart når vi ser på statistikken som viser utrolig høye tall.
Jeg tror at migrene på lik linje med flere andre sykdommer som ikke finnes noe konkret løsning for, er et resultat av tiden og verden vi lever i. Vi er rett og slett ikke skrudd sammen for tempoet og mengden med informasjon vi blir bombardert med daglig.
Uansett så har jeg selv erfart at yoga kan hjelpe for å lette litt på trykket, og det er ekstra hyggelig at også forskningen understøtter det.
Under finner du yogastillinger som jeg har prøvd og som kan hjelpe med symptomlindring og stressreduksjon ved migrene, hodepine, stress og annet.
Bli gjerne i hver stilling så lenge det er behagelig, alt fra halv til par-tre eller flere minutter. Konsentrer deg om pusten og avspenningen.
Stående foroverbøy (Hastapadasana)
Denne stillingen stimulerer nervesystemet med økt blodtilførsel, samt beroliger sinnet.
Stå med føttene i hoftebredde avstand og armene langs kroppen. Pust inn og strekk armene opp og over hodet. Pust ut og bøy forover med hoftene. Sett hendene enten på gulvet eller en blokk hvis du ikke når gulvet. Rett ut i ryggen, rette ben hvis mulig hvis ikke, bøy litt i knær. Bli i stillingen så lenge det er behagelig, alt fra halv til par-tre minutter. Konsentrer deg om pusten og avspenningen.
Katt stilling (Marjaryasana)
Denne stillingen lindrer spenninger i øvre delen av ryggen, skuldrene og nakken, samt øker sirkulasjon i øvre delen av overkroppen.
Begynn i bord stilling (rett rygg, hender og knær på matta)og mens du puster ut sakte krum i øvre del av ryggen. Når du puster ut kom tilbake i utgangsposisjon. Gjenta øvelsen flere ganger, bruk pusten som din guide.
Hunden som ser ned (Adho Mukha Svanasana)
Denne stillinger åpner imellom skulderbladene, skuldrene, forlenger og strekker ryggen, reduserer spenninger i nakken og øker blodsirkulasjon i hodet.
Begynn på hender og knær (bordstilling), hoftebredde avstand mellom knær, knær under hoftene. Skulderbredde avstand mellom hendene med håndledd litt foran skuldrene. Godt grep med hendene og fingrene på matta. Når du puster ut løft knær og send baken opp mot taket, lag en opp ned bokstav V.
Strekk knær og send helene mot gulvet, ikke så farlig om de ikke kommer ned i gulvet. Forleng i ryggen, kjenn på strekket i hamstringene. Mens du strekker baken og hoftene opp mot taket vil du strekke nedre del av ryggen. Mens du forlenger med armene og skuldrene vil du kunne strekke ut øvre del av ryggen. Hold hodet imellom armene og se mot føttene.
Sittende foroverbøy (Paschimotanasana)
Sitt på enden av et brettet pledd med rette ben inntil hverandre. Fleks med føttene.
Pust inn, strekk armene opp og over hodet og mens du puster ut bøy forsiktig forover og strek armene mot føttene. Hold rundt føttene eller leggene, og bli i stillingen så lenge det er behagelig, opptil par-tre minutter. Hvis det er vanskelig å bøye så langt fram kan du bruke et belte eller sjal rundt føttene og hold i belte/sjal med hendene. Bøy så litt forover.
Barnets stilling (Balasana)
Denne stillingen roer ned nervesystemet og løser opp spenninger i skuldrene og ryggen.
Sett deg ned på helene, pust ut og bøy forover, strekk armene foran hodet eller legg de langs kroppen. Hvis du har stramme hofter og ikke kommer ned på helene med baken, sett et pledd mellom helene og baken. Hvis panna ikke kommer ned i matta, bruk en blokk eller en bok under panna. Tillatt skuldrene, nakken og ryggen til å slappe av. Pust godt med magen og bli i stillingen så lenge det er behagelig.
Dødmannsstilling (Shavasana)
Denne stillingen roer ned sinnet og kroppen, minsker stress og byr på hvile og avslapning.
Leg deg ned på ryggen, rull skuldrene bakover og ta armene litt ut fra kroppen med håndflater som peker opp. Bena lett fra hverandre. Slapp av i kroppen, tøm sinnet og pust godt ned i magen. Ha gjerne pledd på kroppen slik at du ikke blir kald. Bli i stillingen i 5-10 minutter eller lengre.
Om du finner det vanskelig å ligge stille og rolig i Shavasana, ta på høretelefoner og lytt til en veiledet meditasjon. Det er flere meditasjoner som jeg har laget og som du kan finne i online studioet, og ellers på en av mange meditasjonsapper.
Jeg bruker ofte meditasjoner fra Insight Timer, 1 Giant Mind og Glo.
Lykke til💜
kilde: https://n.neurology.org/content/94/21/e2203