Endringer er en del av livet og naturen er det beste eksempelet på at endringer er unngåelige. I hver pust vi tar kan vi se endringer. Hver eneste pust vi tar er annerledes enn den forrige. Allikevel er vi så utrolig skeptiske til endringene. Vi holder oss til de inngrodde vanene, til overbevisninger som ikke engang er våre, til beslutninger vi en gang i tiden trodde var riktige.

Hvorfor er det sånn?

Når vi er i det kjente så har vi en følelse av kontroll. Vi føler at vi har kontroll på avgjørelsen, forløpet og ofte også resultatet. Vi sier til oss selv «Det er greit sånn som det er. Det er ikke optimalt, men hvis jeg endrer det så kan det bli enda verre.» Vi er forhåndsinnstilte på å se det negative, det skumle. Og når vi i tillegg skal gi oss ut i noe som er ukjent og potensielt farlig da stivner vi bare med tanken på å måtte gå gjennom denne endringen.

Mål

Vi setter oss gjerne mål når vi ønsker å endre noe. Målet mitt er å gå ned 5 kg i løpet av sommeren, sier du til deg selv. Eller denne våren skal jeg trene tre ganger i uka. Eller fra mandag begynner jeg med regelmessig meditasjon, 20 minutter hver dag. Eller fra neste uke slutter jeg å spise etter kl.18.

Det er viktig å ha mål gjennom livet. Det er du sikkert enig i? Små og store mål og delmål gir oss retning og hensikt i livet. Målsetting gir oss også forventninger til oppnåelse av noe og gir oss motivasjon til å gå i denne retningen. Vi kjenner på frister, lovnader som vi har gitt til oss selv og andre, og vi kjenner også på presset til å komme i mål, frykten for at vi kanskje ikke kommer i mål. Kjenner du deg igjen?

Mål, intensjon og motivasjon

Intensjon og motivasjon er to komponenter som er avgjørende for at mål skal oppnås.

Intensjon er viktig for det mentale. Intensjonen er retningsgivende og noe som vokser inni oss. Den vokser når vi gir den oppmerksomhet, tålmodighet og visdom. Intensjon er nesten som mål, men det er ikke mål. Forskjellen er at mål er alltid forbundet med tidsfrister og resultater, mens intensjonen ligger dypere inne og er lystbetont. Hvis vi har et mål og vi kjenner på at tiden løper fra oss så kan det fort vekke i oss fortvilelse og skuffelse, og istedet for suksess blir det et nederlag.

Motivasjon er den andre komponenten og er forbundet med følelser. Hvorfor skal jeg gjøre noe og hvilke følelser har jeg i forhold til det. Hvordan føles det å tenke på det, hvordan vil det føles når jeg oppnår det?

Men hvordan kan vi skille mellom intensjon og mål, og motivasjonen som er viktig del av puslespillet?

For eksempel hvis du setter deg et mål så ville du sagt: «Jeg skal gå ned 3 kg i løpet av de neste tre månedene.»

Og hvis du setter deg en intensjon så ville du sagt: «Min intensjon er å ta vare på kroppen min de neste tre månedene ved å spise masse grønt og sunt, kose meg med å utforske nye smaker og lære noe nytt gjennom maten jeg skal innføre i kostholdet.

Kjenn på hvordan det føles å lese den første setningen, og hvordan det føles å lese den andre setningen?

Målstreken er helt lik uansett om du setter deg mål eller har en intensjon. Du ønsker å gå ned i vekt. Men det som er annerledes er følelsene det vekker i oss, og de er helt forskjellige.

Første utsagnet er veldig lite fleksibelt, det er hardt og maskulin. Målsetting og måloppnåelse kan vekke i oss det kritiske blikket og få fram følelser som ikke er veldig motiverende, men heller blokkerende. Det som er fint er at hver mål kan gjøres om til intensjon.

Se bare tilbake på livet ditt, se på hvor du var for noen år siden og hvor du er nå. Husk at endringene skjedde først inni deg og så i den fysiske verden. Og mens du ser tilbake vær vennlig og aksepterende med deg selv, for når du med vennlighet aksepterer det som var er sannsynligheten større for at du vil bli mer motivert til å fortsette med de gode intensjonene dine.

Vennlighet og aksept

La oss ta et nytt eksempel: Du trenger mer stillhet i hodet og ellers i livet. Du bestemmer deg for å etablere en regelmessig yoga og meditasjonspraksis. Etter at det har gått et par måneder oppsummerer du hvor mange ganger du har vært på matta eller i meditasjon, og resultatet er dårligere enn forventet. Hvis du da finner aksept og vennlighet og anerkjenner innsatsen med støttende ord om deg selv er sannsynligheten større for at du vil fortsette videre med denne endringen du trenger i livet ditt. Men om du ender opp med å være kritisk og lite vennlig vil det bli ganske vanskelig å finne motivasjonen for videre fortsettelse. Energien du hadde i starten er allerede lavere da det kreves mye av deg til å gjennomføre denne endringen.

Om du tenker på at du ønsker å endre noe i livet ditt, eller allerede vet at du må gjennom en del endringer er det kanskje lurt å se på intensjonen og motivasjonen innerst inne. Om du tar deg tid til det og setter dem fremst, kommer du til å starte prosessen med en helt annen type energi. Energi som er vennlig og kraftfull, motiverende og støttende. Vi alle trenger mer kjærlighet og vennlighet både for oss selv og for verden rundt oss!