Hvorfor skal jeg meditere?
Vi har alle på en eller annen måte kjent på kroppen den globale pandemien de siste månedene . Vi har blitt bombardert med dårlige nyheter, flere forskjellige skremmende scenarier og bilder av syke mennesker. I sånne situasjoner kan det være vanskelig å forholde seg rolig til det som skjer rundt oss og det kan være utfordrende å hele tiden tenke rasjonelt. Kroppen og sinnet kan oppleves rastløs og på leting etter svar.
I liknende situasjoner kan meditasjon være av stor hjelp.
Roe ned sinnet og kroppen med meditasjon
Meditasjon har sine røtter i kontemplative teknikker i nesten alle religioner, og har blitt praktisert av mennesker i tusenvis av år. Det finnes mange forskjellige former for meditasjon, men alle har en og samme formål som er, å roe ned kroppen og sinnet, skape balanse og redusere negativ stress.
Meditasjon er egentlig veldig enkelt. Du kan utføre det hvor som helst og når som helst, uten noe spesielt utstyr og i helt vanlige klær. Det er best å sitte, men du kan også ligge, stå eller gå.
Det som er vanskeligst med meditasjon og som får mange til å gi opp meditasjon er tanker. Hjernen vår prøver å fylle stillheten og tomrommet med alle mulige slags tanker når vi stopper opp og prøver å bare være. Vi har gjennomsnittlig 80.000 tanker som passerer i hodet vårt daglig. Ofte er 95% av de samme tankene som vi hadde dagen før, og 85% av de som vi legger merke til er negative tanker.
Det som er viktig mens vi mediterer er å bare forbli i det som er når tankene melder seg. Forbli stille og tilstede, og forsøke å se tankene som en konstant flyt, en elv som renner uten stans. Tankene vil fortsette å komme, men du kan velge å la dem renne ut og ikke gi dem noe spesiell oppmerksomhet.
Forskning viser
Selv om jeg har praktisert yoga og mange forskjellige former for meditasjon i flere år, må jeg stadig minne meg selv på hvorfor meditasjon er bra for meg. Og siden jeg liker fakta og tror på vitenskap er det enkelt, alltid interessant og inspirerende å lese om ny forskning. Det er interessant å lese om forskere som nå finner metoder å måle det som mange mennesker, som har meditert i lang tid, har kjent på innerst inne. Det som er vanskelig å forklare på en enkel måte er det i dag mulig å måle med vitenskapelige metoder. Er ikke det spennende?
Forskningen viser blant annet at meditasjonspraksis kan gjøre oss mer empatiske. Den viser også at de som mediterer kan endre sitt forhold til stress og at de ikke blir så lett påvirket av stress som før, samt at lykke er en ferdighet som kan øves på.
Alle som praktiserer yoga og/eller meditasjon kan fra tid til annen bli lei av det. Og jeg er absolutt ingen unntak! Men det å lese om ny forskning kan ofte hjelpe meg med motivasjonen og få meg til å fortsette med yoga og meditasjon.
Så her er to studier om meditasjon som kan sette ting i perspektiv og kanskje hjelpe deg å oftere avsette tid til, eller starte med meditasjonspraksis.
Studiet som viser hvordan meditasjon kan bidra til målbare forandringer i hjerner forbundet med hukommelse, selvsikkerhet, empati og stress.
Dette studiet ble utført av forskere ved Massachusetts General Hospital, USA i 2011 og publisert i tidsskriftet Psychiatry Research: Neuroimaging.
Studien dokumenterte endringer i hjernens «grå substans» hos mennesker som hadde lengre meditasjonspraksis (8-uker).
Grå substans betegner områder i hjernen og ryggmargen som hovedsakelig består av nerveceller. Substansen er en viktig del av sentralnervesystemet. Grå substans finner man på overflaten av de to hjernehalvdelene, overflaten av lillehjernen og dypt i storehjernen.
Resultatene antydet at 8 uker med meditasjon endret gråsubstans konsentrasjon i hjerneområder som er involvert i læring og hukommelse, følelsesregulering og selvbevissthet.
Du kan lese mer her.
Studie som viser hvordan meditasjon kan hjelpe ved smerter og redusere bruken av smertelindrende medisiner.
Forskere fra Wake Forest Baptist Medical Center i North Carolina har vist hvordan meditasjonen påvirket flere forskjellige deler av hjernen, dempet enkelte deler mens den stimulerte andre deler av hjernen. Dette er en liten studie, men resultatene er allikevel interessante.
Forskerne brukte en type magnetresonans-skanning, som målte hvor mye blod strømmet gjennom de forskjellige delene av hjernen.
Studien viste at meditasjon faktisk hadde virkning på hjernen, og ga en effektiv måte som betydelig reduserte smerte uten bruk av medisiner.
Femten frivillige fikk et kort kurs i meditasjon. Meditasjonen gikk ut på å fokusere på sin egen pust, og gi slipp på tanker og følelser som forstyrrer.
Så skannet forskerne hjernene til forsøkspersonene før og etter meditasjonen. Mens de skannet, la de også en varm plate mot det høyre beinet deres i fem minutter. Temperaturen var 50 grader, og det ga en middels smertefølelse.
Det viste seg at forsøkspersonene opplevde opptil 93 prosent mindre smerte etter meditasjonen enn før meditasjonen. Gjennomsnittet lå på 40 prosent reduksjon av hvor intens smerte føltes, og 57 prosent reduksjon av hvor ubehagelig den virket.
Til sammenligning ga morfin og andre sterke smertestillende medisiner bare rundt 25 prosent reduksjon av smerten.
Du kan lese mer her.
Så nå er det bare en ting som gjenstår😊Lykke til!
Kildeliste:
https://www.jneurosci.org/content/31/14/5540/tab-figures-data
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092549271000288X