Det er ikke lenge siden jeg snakket her i huset om at jeg gleder meg til at dagene skal bli lengre og at vi skal igjen flytte klokka til sommerstid. Det er ikke lenge siden Sankthansaften, men det er heller ikke lenge til vi igjen skal flytte klokka til vinterstid. Tiden går fort, dagene blir litt kortere for hver dag som går og nettene lengre. Og om ikke lenge blir det sånn at sola titter fram bare noen få timer om dagen slik at man må planlegge dagen for å få det med seg. Enkelte liker godt denne årstiden, andre ikke så godt, mens andre igjen trenger å forberede seg mentalt for denne årstiden.

Men er det egentlig nødvendig med noe forberedelser for en ny årstid? Kan vi ikke bare ta det som det kommer, følge naturens forvandling og kjenne etter hva som er riktig for oss å gjøre akkurat da?

Årstider i moderne verden

Høsten er tiden når trærne kvitter seg med gamle blader, og naturen begynner sakte å forberede seg til å hvile og samle krefter til en ny vår.
Høsten er den tiden på året når avlingene høstes. Mennesker og dyr samler mat for kommende vinter, forbereder seg for en rolig, søvnig årstid når alt går i dvale.
I dag har vi som lever i den vestlige verden matvarene tilgjengelig i butikken helle året, slik at vi ikke trenger å samle mat. Vi trenger ikke å forberede oss til vinteren. Vi får kjøpt alt det vi trenger til alle døgnets tider. Vi kan jobbe når vi vil så lenge vi har internett. Vi er tilgjengelige stort sett 24/7 hvis vi ikke bestemmer oss til å ikke være det, og det er de færreste som gjør. Vi følger ikke lenger med årstidene sånn som våre besteforeldre og oldeforeldre gjorde. Vi tror at vi bare kan kjøre på hele tiden, hele året. Helt til det stopper opp og kroppen ikke orker mer.

Senk tempo, ro ned og hvil

Men hva om du aktivt valgte å senke ned tempoet et hakk denne høsten?

Hva om du bestemte deg til å bruke denne tiden av året til å høste litt av avlingene dine? Av alt det du har fått til så langt i år?

Du kan for eksempel begynne med å oppsummere året ditt så langt i år. Du kan trekke fram alt det positive og se om du kan lære noe av det negative. Skrive ned tanker og erfaringer, senke forventningene til deg selv og andre fremover, stoppe opp litt både hjemme og på jobben. Informere dine nærmeste og arbeidsgiveren om det, slik at de vet hva de kan forvente. Jeg er sikker på at ingen vil å si at du ikke kan gjøre det og at det ikke er bra for deg.

Bruk denne tiden på året til å kvitte deg med det som ikke tjener deg lenger. Legg bak deg det som står i veien for din videreutvikling. Lytt innover med kjærlighet og forståelse.

Du kan også endre noen av dine daglige rutiner. Det kan for eksempel være å spise mindre rå mat som salat og andre rå grønnsaker, og heller spise mer av kokt eller dampet mat. Tilsette litt mer krydder i maten for å hjelpe på fordøyelsen. Supper og gryteretter med høstgrønnsaker og krydder som gurkemeie, ingefær, chili er kjempe gode for fordøyelsen.
I dusjen kan du for eksempel bruke skrubb en gang i uka for å fjerne døde hudceller, smøre deretter på god kroppskrem som gir næring til huden. Pleie deg selv.
Mediter! Finn litt tid på dagen eller kvelden, sett deg ned i fem eller ti minutter, vær stille og lytt innover.
Ta turer i skog og natur mens det fortsatt er dagslys, pust frisk høstluft og hør på stillheten.

Og sist, men ikke minst prøve å unngå kraftig fysisk trening på kveldene.
Gjøre heller rolig yoga, kanskje yin yoga bør være en del av din faste rutine nå i høst? Yoga kan hjelpe deg å roe ned nervesystemet og bringe deg nærmere til deg selv.

Ahimsa

Yoga Sutras (grunnmuren i yoga filosofi) viser til fem Yamas hvor kanskje den mest nevnte er den første Yama som heter «Ahimsa».

Ahimsa = ikke skade.

Ahimsa handler om å ta vare på seg selv og det gjelder oss alle, inkludert deg og meg. Den handler om å ikke skade seg selv med tanker, med press, med forventninger, like mye som å ikke skade andre.

Kanskje både du og jeg kan gi oss i oppgave å praktisere Ahimsa denne høsten og vinteren. Prøve å bli litt mer bevisste våre handlinger som ikke gjør oss noe godt?

 

Uansett hva du bestemmer deg for, så håper jeg at både du og jeg får en fin og rolig høst og vinter, med mange gode dager som gir oss mulighet til å roe ned og samle kreftene til en ny vår som kommer!