Plutselig er vi tilbake til vintertid. Dagene blir litt kortere og nettene lengre, og sollyset blir så sparsomt at man må planlegge dagen for å få det med seg. Enkelte liker godt denne årstiden, andre ikke så godt og mens noen trenger å forberede seg mentalt for denne årstiden.

Men er det egentlig nødvendig med noe forberedelser for en ny årstid? Kan du ikke bare ta det som det kommer, følge naturens forvandling og kjenne etter hva som er riktig for deg å gjøre akkurat da?

Årstider i moderne verden

Høsten er tiden når trærne kvitter seg med gamle blader, og naturen begynner sakte å forberede seg til å hvile og samle krefter til en ny vår.
Høsten er den tiden på året når avlingene høstes. Mennesker og dyr samler mat for kommende vinter. Forbereder seg for en rolig, søvnig årstid når alt går i dvale.
I dag lever vi i den vestlige verden så godt at de fleste av oss ikke trenger å samle mat. Vi trenger ikke å forberede oss til vinteren. Vi får kjøpt alt vi trenger til alle døgnetstider. Vi kan jobbe når vi vil så lenge vi har internett. Vi er tilgjengelige stort sett 24/7 hvis vi ikke bestemmer oss til å ikke være det, og det er de færreste som gjør. Vi følger ikke lenger med årstidene sånn som våre besteforeldre og oldeforeldre gjorde. Vi tror at vi bare kan kjøre på hele tiden, hele året. Helt til det stopper opp og kroppen ikke orker mer.

Senk tempo, ro ned og hvil

Jeg foreslår en aktiv temposenking denne høsten.

Jeg foreslår at du bestemmer deg for å bruke denne tiden til å høste avlingene av det du har fått til så langt i år . Du kan begynne med oppsummeringen av året ditt så langt i år. Trekk fram alt det positive og se om du kan lære noe av det negative. Skriv ned tanker og erfaringer, senk forventningene til deg selv og andre, stopp litt opp både hjemme og på jobben. Informer dine nærmeste og arbeidsgiveren om det, slik at de vet hva de kan forvente. Jeg er sikker på at ingen vil å si at du ikke kan gjøre det og at det ikke er bra for deg.

Bruk denne tiden på året til å kvitte deg med det som ikke tjener deg lenger, legg bak deg det som står i veien for din videreutvikling. Lytt innover med kjærlighet og forståelse.

Du kan også endre noen av dine daglige rutiner. For eksempel spise mindre rå mat, som salat eller andre rå grønnsaker, og mer kokt eller dampet mat. Tilsett mer krydder i maten for å hjelpe på fordøyelsen. Supper og gryteretter med høstgrønnsaker og krydder som gurkemeie, ingefær, chili er kjempe gode for fordøyelsen.
I dusjen kan du for eksempel bruke skrubb en gang i uka for å fjerne døde hudceller, smøre deretter på god kroppskrem som gir næring til huden. Pleie deg selv.
Mediter! Finne litt tid på dagen eller kvelden, sett deg ned i fem eller ti minutter, vær stille og lytt innover.
Ta turer i skog og natur mens det fortsatt er dagslys, pust frisk høstluft og hør på stillheten.

Og sist, men ikke minst prøve å unngå kraftig fysisk trening på kveldene.
Gjøre heller rolig yoga, Yin yoga med jevne mellomrom. Yoga kan hjelpe deg å roe ned nervesystemet og bringe deg nærmere til deg selv.

Ahimsa

Yoga Sutras (grunnmuren i yoga filosofi)viser til fem Yamas hvor kanskje den mest nevnte er den første yama som heter «Ahimsa».

Ahimsa = ikke skade.

Ahimsa handler om å ta vare på seg selv og det gjelder oss alle, inkludert deg og meg. Den handler om å ikke skade seg selv med tanker, med press, med forventninger, like mye som å ikke skade andre.

Kanskje både du og jeg kan gi oss i oppgave å praktisere Ahimsa denne høsten og vinteren. Prøve å bli litt mer bevisste våre handlinger som ikke gjør oss noe godt?

 

Uansett hva du bestemmer deg for, så håper jeg at både du og jeg får en fin og rolig høst og vinter, med mange gode dager som gir oss mulighet til å roe ned og samle kreftene til en ny vår som kommer!